Kvar till nyår.

Välkommen till STRUTSNYTT.

Varför betala skatt och avgifter i ett land som saknar välfärd?

Kontakta STRUTSNYTT - strutsjagarn (at) live.se


Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 7 februari 2010

Dyrt med el i lågbudgetlandet.


Först lite om lågbudgetlandet Sverige. Nu är det klargjort att Sverige under finanskrisen stagnerat ordenligt i välståndsligan. Sverige tillhör förutom Irland och Island det land som sjunkit mest i OECD rankingen. Det är tvärtemot vad Finansministern och Reinfeldt framfört i positiva sammanhang. Fraser som - ”vi har klarat oss bäst genom finanskrisen” - ”Sverige går starkast ur krisen”. Har dagligen ekat i media de senaste månaderna. Ett falskt eko som lurat oss medborgare att tro nationen är starkare än andra länder. Det går käpprätt åt h-e trots en effektiv politik, enligt regeringen själva Man kan ju knappast kalla alla misstag för feltolkningar. Snarare är det frågan om en utbredd inkompetens som fått Sverige på kant. Mina egna gissningar har slagit in. Sverige tar vägen in i ännu djupare kris medans andra länder stabiliseras. Den svenska politiken är grå och ineffektiv och lockar även den typen av personer. Sveriges riksdag borde förnyas. Med minst 40% styrelseproffs som vet hur verkligheten ser ut. Den resterande procentandelen bör hårdgranskas in i minsta detalj. Mörkertalet av såna som exempelvis exkrement-gubben kapten klänning, som ljugit sig fram genom karriären, är förmodligen inte helt obetydligt. Sverige behöver en helt annan styrning som ser fördelarna istället för nackdelarna. Var sig regeringen eller oppositionen har det som krävs för att leda landet i rätt riktning.


El - Lyxvara eller inte?
Det har blivit dyrt att leva i Sverige. Senaste varan i lyxkonsumtionens grepp är elen. Priset har skjutit i höjden även denna vinter. Avregleringen under 90-talet skulle göra elen billigare men blev istället dyrare. Regering Carlsson förberedde reformen och regering Bildt verkställde den. Förvisso kunde ingen då känna till att kostnaden för den livsnödvändiga elen skulle sätta många i ekonomiskt trångmål. Elen har blivit en överklassprodukt som många inte har råd med. Skatten på 40% skulle enkelt kunna sänkas till en rimlig nivå, om den politiska viljan fanns. Men istället hamnar hela ansvaret hos oss konsumenter. Vi får råden att minska på elförbrukningen i bostaden. Släcka lampor, dra ner elementen etc. På så vis räddar ansvariga temporärt sina egna skinn.


Jag vågar knappt tänka på hur mycket skatten ökar per kilowatt och på drivmedel om miljöpartiet regerar efter valet. Partiet drar sig nog inte för att få igenom energi-skattehöjningar som hamnar närmare 60-70%. Och forcerar på så sett fram en reducerad energianvändning. Miljöpartiet var bra förr. Men består numera av en samling trötta skogstroll som dessvärre vill göra det olagligt att bruka energi. Partiet pratar iofs en del om innovationer och ny teknik inom miljöområdena, men verkar inte vara pålästa och dessutom tvivelaktigt sanningsenliga. Resonemangen mynnar ofta ut i vaga hot om att chockhöja skatten på fossila bränslen och kärnkraft. Bilen ska helst inte användas och bör skrotas om den är äldre än 5 år.


Miljödebatten har blivit som en vagel i ögat och är besvärlig att tolka. Vem säger sanningen och vem gör det inte? Är nog en ganska vanlig uppfattning bland folk. Miljöforskningen ligger inte i framkant, däremot gör anslagen det. Det existerar knappats något annat området som fått så mycket pengar utan att ta fram något gångbart. Skrämselpropaganda och felaktig data är grunden till dagens minskning av utsläpp. Även forskare och miljöpartister måste få ihop till uppehället. Så varför inte presentera oegentlig fakta som ger stora anslag, istället för adekvata underlag som inte drar in ett nickel, och då självklart på information som ej går att verifiera. Det är naturligtvis ganska självklart, eller hur?

Forskare och miljötroll hävdar att Sibiriens kalla vindar är orsaken till den kylig vintern. Vilket är fullt gångbart. Men de formulerar sig som att Sibirien inte existerar på jorden. Och att vinter är ett scenario som bör tolkas som ett misstag denna gång. Således, är den globala uppvärmningen reell, och snön på marken, fiktiv. Skumma argument finns det gott om inom miljörörelsen. Och orsaken är säkert i de flesta fall att anslagen blir större desto mer skrämmande det låter.


Jag tvivlar inte på att den globala uppvärmningen förekommer. Men tror mer på det skeptikerna säger. Självklart ska vi alla vara med och bidra till en bättre miljö i världen. Tyvärr har miljörörelsen med lögner, felaktig argument och hot komplicerat strävan mot en bättre och renare värld.

Skrämselpropagandan som miljörörelsen bidrar med och tvingar folk till underkastelse gör bara saker och ting ännu värre. Miljöarbetet är en pågående slukande penningmaskin som inte bidrar till konkreta förslag och lösningar. Det enda positiva är således att fler arbetstillfällen skapas. Under decennier har vi blivit fostrade att inte opponera oss mot det som politiker svamlar om, det gäller i största grad också miljöpolitiker. Om man handlar ekologiskt kan man töntigt titulera sig som miljösmart. Men ekologiska produkter har bara en marginell positiv påverkan miljön. Visste finns det forskningsrapporter som beskriver fantastiskt låga utsläpp i ekologiska jordbruk. Men går dessa att lita på? Jag gör det inte längre. Miljöpartiet och andra politiker har under åratal spela på dessa superba resultat och ignorerat kritiken. Bästa resultatet får man oftast av att mötas på mitten och fenomenet kallas bekant för - sunt förnuft. Med facit efter miljömötet i Köpenhamn går det förstå att miljörörelsen har problem. Stora problem. Jag är rädd för att de blir tvungna att börja om från början.


Att sträva efter ett renare klimat är nog för de flesta solklart. I folkhemmen pågår den här processen ständig. Jag hoppas på ny teknik, nya miljöanpassade bränslen, bättre återvinningsmetoder etc. Men jag tror inte på hot och lögner. Det väcker bara vrede och motstånd. Inte ska det heller kosta skjortan att använda sig av el eller drivmedel. Ny teknik kommer ersätta fossila bränslen inom inte alltför avlägsen framtid. Och den processen är långt gången men inte tillräckligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar