Kvar till nyår.

Välkommen till STRUTSNYTT.

Varför betala skatt och avgifter i ett land som saknar välfärd?

Kontakta STRUTSNYTT - strutsjagarn (at) live.se


Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 5 november 2009

På ryggdunkarturné med statsministern.


Statsministern är på turné. Han åker runt i hela världen och försöker komma överens med alla världens ledare inför klimatmötet i Köpenhamn den 7/12-2009 . För den oinvigde verkar det mer som en semester för att komma i från den interna problematikenhemmaplan.


Problemområden är arbetslösheten, skolan, vård, budgetunderskott, omsorg etc. Statsministern beter sig numera som en ”minister för miljön” och det är konstigt med tanke på att det redan finns en miljöminister vid namn Andreas Carlgren som åtminstone borde vara med på den här turnén, eller borde han inte det? Kanske har statsministern blivit så förblindad av sin egen framgång och vill inte längre ha någon vid sin sida, mer än i bästa fall finansministern som kan anses befinna sig på samma nivå.


När Fredrik Reinfeldt åtog sig uppdraget som Sveriges statsminister var han troligtvis införstådd med att rollen skulle bli otroligt krävande att städa upp efter den gamla regeringen. Tror dock han såg längre fram än så. Det som lockade honom var absolut rollen som EU:s ordförande, allt annat var ovidkommande. Tyvärr blev koncentrationen för den posten så stark att allt annat i dennes uppdrag frös inne. Det är inte kul när det är så uppenbart att hans egen karriär blev en tragedi för så många andra. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om Fredrik har som avsikt att avgå inför nästa val, han har säkert blivit erbjuden ett eller flera toppjobb utanför Sveriges gränser (allt i enlighet med hans egen framgångskalkyl) som mättar hans hunger att lyckas i den egna karriären.


Den 5/11-2009 publicerade ”Statistiska centralbyrån” en rapport om den öppna arbetslösheten. Den beskriver att nästa var tredje eller 125000 personer nu är långtidsarbetslösa, dvs. de som varit utan arbete i mer än 26 veckor sammansatt.

Länk till hela rapporten ”http://www.scb.se/Pages/PressRelease____281673.aspx


Tråkiga siffror.
Sverige tappar mark allt snabbare. Nästa år (2010) är arbetslösheten prognostiserad till 520000 personer enligt siffror från arbetsförmedlingen. BNP väntas falla med 5,2% år 2009, som är det enskilt svagaste året sedan andra världskriget. Statens Budgetunderskottet förväntas bli 201 miljarer/kr varav 85 miljarder gått till skattesänkningar. Prognosen för nästa (2010) är kalkylerad till 72 miljarder.


Enligt prognoser och statistik verkar botten vara nådd nu, i alla fall rörande ekonomin. Den öppna arbetslösheten kommer dock fortsätta att öka mycket ända fram till år 2011 för att 2012 om än blygsamt visa på en positiv vändning med skral tillväxt. Det är alltid något!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar