SlösO - "Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar" kan kontaktas då man anser att skattemedel slösas bort. Årligen kastas det bort enorma belopp på idiotiska projekt och beslut som ger noll tillbaka. Sittande regering och den innan har i stor omfattning gödslat med skattemedel på helt fel saker som inte är någonting annat än ren kapitalförstöring. Jobbcoacherna t ex fick liten eller ingen effekt alls. Arbetslösen fortsatte att öka och kostnaderna för coacherna uppgick till tre miljarder. Regeringen har dessutom slagit sönder tillvaron för många människor som varken orkar eller vågar ta steget ut i arbetslivet igen. Först och främst är det ett slöseri med kompetens men också av de statliga finanserna (sjukförsäkringen, socialbidrag) som de utslagna i framtiden kommer att lyfta ersättning i från. I högsta grad ett stort slöseri.
(SVD)
Sverige, liksom världen i övrigt, har genomlevt en stökig period med ekonomisk turbulens. Banker och biltillverkare har hängt på repen och i vissa fall räddats av statliga garantier eller lån. Sveriges kommuner och landsting får i år 17 miljarder kronor utöver de ordinarie statsbidragen för att ”slippa skära i välfärdens kärna”. Många dras trots detta med stora underskott, men fortsätter pumpa in pengar i nöjesprojekt och skrytbyggen.
Av de 17 extramiljarderna går omkring 170 miljoner till Norrköping, en kommun som under den förra högkonjunkturen plöjde ned 300 miljoner kronor i en fotbollsanläggning som dessutom dras med tjugo miljoner i årliga driftskostnader. Gång efter annan stöter vi i våra undersökningar på just idrottsanläggningar. I Vänersborg fick Barn- och ungdomsnämnden 90 miljoner kronor till en innebandyarena. Notan reviderades sedan till först 140 och därefter till 176 miljoner. Sedan dess har priset höjts ytterligare. Den senaste prognosen ger en slutkostnad på 270 miljoner kronor. Värmdö kommun, med en total årsbudget på cirka 1,5 miljarder, har lagt 130 miljoner på ett äventyrsbad. Enligt kommunens beräkningar skulle det krävas omkring 100 000 besök per år för att täcka kostnaderna. Det blev betydligt fler, 160 000 besök under 2009, men ändå gick äventyrsbadet back med en miljon kronor i månaden.
Oseriösa och ogenomtänkta projekt, och verklighetsfrånvända glädjekalkyler, återfinns i förfärande många kommuner. Slöseriet omfattar inte bara skrytbyggen i hundramiljonersklassen. I snart sagt alla kommuner kan man hitta mängder av svårbegripliga utgifter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar