Kvar till nyår.

Välkommen till STRUTSNYTT.

Varför betala skatt och avgifter i ett land som saknar välfärd?

Kontakta STRUTSNYTT - strutsjagarn (at) live.se


Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 21 april 2010

80- och 90-taliserna framtidens fattigpensionärer.


Det är ingen nyhet att pensionssystemet med åren kraftigt har försämrats. Redan dagens pensionären lider väldigt mycket av den låga nivån. Till saken hör det även att dessa pensionärer går alla under det gamla systemet som åtminstone har en garantinivå inget hamnar under. Något som saknas i den nya pensionsmodellen.

Många anser att prognoserna från pensionsmyndigheten är allt för optimistiska och inte går att lita på. 80- och 90-talisterna kommer som det ser ut idag att få max 60-65 procent av slutlönen. Alltså, cirka 20% lägre än vad prognoserna säger.

- DN -

Om vi i vår undersökning tar hänsyn till skillnaden i beskattning mellan lön och pension, sjunker den totala pensionsnivån med ytterligare 3 till 4 procentenheter i alla årskullar. Skulle pensionärerna födda 1942 beskattas som lönearbetare, höjs den genomsnittliga pensionen med drygt 900 kronor per månad.

Vi jämför alltså pensionen mot den faktiska slutlönen för att därigenom få en uppskattning om hur den ekonomiska standarden förändras vid pensioneringen. Vi tar därför inte bort inkomster som ligger över det allmänna pensionssystemets intjänandetak, som i dag ligger på drygt 32.000 kronor i månaden. Det gör däremot Pensionsmyndigheten i sin prognosmodell som används i Pensionssystemets årsredovisning som presenterades nyligen. Det innebär att pensionen i prognoserna divideras med en fiktiv slutlön som ligger väsentligt under den faktiska slutlönen.

Härigenom får man en högre pensionsnivå än vad vi redovisar i vår undersökning. Enligt Pensionsmyndighetens prognosmodell, som har använts sedan 2001, ska den allmänna pensionen motsvara 69 procent av slutlönen för årskull 1938 och 66 procent för årskull 1942. För personer födda på 80- och 90-talen beräknas den allmänna pensionen minska till 53 procent.

Källa: DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar