Kvar till nyår.

Välkommen till STRUTSNYTT.

Varför betala skatt och avgifter i ett land som saknar välfärd?

Kontakta STRUTSNYTT - strutsjagarn (at) live.se


Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 20 maj 2010

Bakom Försäkringskassans rapport döljer sig en dyster verklighet.


Regeringen börjar få det hett om öronen. Rapport efter rapport, uttalande efter uttalande illustrerar en annan bild av den som regeringen hålla fast vid.

Många känner att regeringen har modellerat om försäkringskassan och arbetsförmedlingen till instanser som kränker istället för att hjälpa människor. Alliansen anser att det är ditt eget fel om du är sjuk eller arbetslös och de har ingen tanke på att ändra den uppfattningen.

Kjell Rautio, utredare, TCO ser en annan bild än den som försäkringskassan i sin rapport förmedlar.

Försäkringskassans rubrik lyder - Hälften i sysselsättning, få till försörjningsstöd. Men det finns en dyster sanning bakom det argumentet. En som har granskat försäkringskassans rapport är utredaren Kjell Rautio, TCO. Det nämns i rapporten att endast två procent har hänvisats till socialbidrag. Kjell ser en betydligt dystrare bild. Dessutom är rapporten undermålig. Den säger inget om de som har fått mycket sämre ekonomi eller som helt saknar ersättning, får ekonomisk stöd av anhöriga osv.

Kjell Rautio är övertygad efter sin analys att ingen av de drabbade har anledning att känna utförsäkringen som ett flöte. Han tror att siffran ligger uppåt 12 % eller mer som upplever motsatsen. Husmark-pehrsson brukar i media sammanhang försvara sig med - nu tar vi hand om de sjuka - De är inte lämnade åt sitt öde. Men enligt Kjell är alltså det inte korrekt. De drabbade upplever något helt annat.

-Karlskoga kuriren -

Om detta är ett sänke eller ett flöte för regeringen handlar i mycket hög grad om människosyn. Ingen människa borde kastas ut från en försäkring på grund av ett datum. Alla måste få en chans att få sin sak grundligt prövad.

LO har nyligen gett ut en ny rapport ”Väljarnas syn på ökande klyftor”. LO har med hjälp av Synnovate undersökt olika väljargruppers syn på klyftorna i Sverige. Till denna rapport finns det stor anledning att återkomma.

Men en mycket intressant siffra i rapporten är att 75 procent av väljarna vill att politikerna ska försöka minska klyftorna mellan människor.

Att utförsäkra människor, på grund av ett datum, gör inget för att minska klyftorna. Tvärtom. Det lämnar många utanför. När man samtidigt har sänkt skatterna allra mest för de som har det bäst, växer klyftorna snabbt.

Vill vi leva i ett sådant samhälle? De flesta verkar svara nej.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar