Kvar till nyår.

Välkommen till STRUTSNYTT.

Varför betala skatt och avgifter i ett land som saknar välfärd?

Kontakta STRUTSNYTT - strutsjagarn (at) live.se


Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 15 juli 2010

Nya sjukreglerna får många att vilja ta sitt liv.


I en undersökning som nätverket Resurs gjort svarade närmare 5 procent av de utförsäkrade att de hade försökt begå självmord.

Falköpings Tidning (pappersbilagan) publicerade för några veckor sen ett repotage om Liza Sundberg, 32 och Kent, 46 som bägge varit sjukskrivna i fler år. Liza brottades med svår ångest, stressöverkänslighet och manodepressivitet. Kent led av kronisk ryggvärk. Vi årsskiftet blev de utförsäkrade. - Idag är ingen av dem vid liv. Anhöriga är säkra på att det var försäkingskassans besked som knäckte deras livsvilja. Kents mor beskyller dessutom Regeringen Reinfelts politik för att dödat sonen.

- Arbetaren -

För några blir det helt enkelt för mycket, säger Jenny Fjell, läkare och medlem av Resurs.

Enligt organisationens egen enkätundersökning har 4,7 procent av de utförsäkrade och ”utförsäkringshotade” som svarat försökt ta sitt liv. I gruppen redan utförsäkrade var siffran hela 10,7 procent. I stort sett alla hade antingen varit sjukskrivna för psykiska sjukdomar, eller fysiska och psykiska besvär i kombination.

Statistiskt blir vart 15–20:e självmordsförsök ”framgångsrikt”.
Vidare visar undersökningen att 82 procent sade sig blivit ”mer deprimerade”, medan 89 procent av de utförsäkrade rapporterade att deras sjukdomssymptom förvärrats.

– Man känner också maktlöshet som läkare. Det går inte att säga ”ryck upp dig” till människor som befinner sig i en sådan livssituation, säger Jenny Fjell, som själv arbetar på en rehabklinik.

Först glömdes de bort av sossarna sen tog nästa regeringen vid och avlägsnade deras sista krafter att orka leva vidare. - Sverige är ett fantastiskt land.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar