Kvar till nyår.

Välkommen till STRUTSNYTT.

Varför betala skatt och avgifter i ett land som saknar välfärd?

Kontakta STRUTSNYTT - strutsjagarn (at) live.se


Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 15 februari 2011

Utförsäkrad 60-åring intar fattigdomen.


UTFÖRSÄKRAD. Henrik har jobbat som yrkeschaufför i tre decennier. Redan 2002 blev han sjukskriven för sina ryggsmärtor. Han har sedan dess genomgått ett antal utredningar, däribland fem veckor på akademiska sjukhusets smärtavdelning.

Hans läkare skrev 2010 till försäkringskassan.....
Finns inget mer medicinskt
eller utredningsmässigt att
tillgå. Livslånga besvär.”

Som de flesta idag känner till är intyg/utlåtande från experter/läkare ett ämne för papperskorgen hos försäkringskassan. Även något som Henrik har fått erfara, som idag är utförsäkrad. 2007 genomgick Henrik en 15 minuters utredning hos FK som då beslutade att hans arbetsförmåga visserligen var nedsatt med 100 procent men att han med rehabilitering skulle kunna jobba 25 procent. Hans nettoinkomst per månad ligger numera på 5800 kr och då är inte ens hyran på 5100 kr betald.

- UNT

Hans Ericson vid Gottsunda Factory har 14 års erfarenhet av arbetsrehabilitering av personer som står långt från arbetsmarknaden. Han säger att situationen för de utförsäkrade är det värsta han sett.

– En hel del som kommer hit är i extremt dåligt skick, de borde aldrig ha lämnat sjukförsäkringen.

Han berättar att en del av de utförsäkrade som går sin arbetslivsintroduktion vid Gottsunda Factory har så svåra fobier att de inte kan delta i gruppmötena.

– För en del kan det vara bra att bryta isoleringen men många upplever utförsäkringen som enbart förnedrande. Några av de svårt sjuka kanske kan jobba 25 procent men vem vill anställa dem? Hade det inte varit bättre att låta några av de här människorna vara och sätta in åtgärderna mot ungdomsarbetslösheten istället?.


Utförsäkrad 60-åring intar fattigdomen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar