ARBETSLÖSHETEN: Österberg (S) hävdar att arbetsförmedlingen går regeringens ärenden. Han är definitivt inte den enda som tror det. Liknande funderingar finns hos de allra flesta arbetslösa. Misstankarna kommer efter avslöjandet mot försäkringskassan rapport, att färre av de utförsäkrade lever på socialbidrag än vad det faktiskt är. Läs mer - försäkringskassan ljuger för att gynna regeringen.
- Vi vet att regeringen har fört en tuff politik mot både arbetslösa och sjukskrivna. Det får konsekvenser i samhället. Jag tycker att de här myndigheterna har beskrivit de konsekvenserna på ett alldeles för lättsinnigt och glättigt sätt, säger Socialdemokraternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Sven-Erik Österberg.
Det är korrekt. När FK eller AF - Angeles Bermudez-Svankvist presenterar sina prognoser låter det alltid överdrivet bra. Littorin skulle lika väl kunna vara den som förde deras talan. De sista två åren har Svanqvist inte haft ett rätt i sina framtidsanalyser. Det här året skulle arbetslösheten sjunka kraftigt, enligt henne - vad hände? När verkligheten hinner ikapp är det lika dystert eller flera hästlängder värre. Regeringen spelade högt och satsade alla kort på generationsväxlingen som endast blev en massa tomma slag i luften. Massarbetslösheten ligger idag på 9,8% och hälften av fläskberget har redan avlägsnat sig från arbetsmarknaden. Misslyckanden, är en underdrift. Snarare är det frågan om en katastrof som ärrat nationen svårt inför framtiden.
Den gamla sossen Sven-otto Littorin, ja, han var faktiskt medlem i SSU som ung, viftar bort misstankarna och kritiken i god allians-anda.
Men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) hävdar att den nuvarande regeringen avpolitiserat tillsättningen av generaldirektörer, som därmed också blivit mer fristående gentemot regeringen.
- Våra myndigheter är skyldiga enligt lag och grundlag att leva upp till en opartiskhet och driva sina myndigheter på ett korrekt sätt. Det är lite valfeber över detta, säger han.
Finns det ingen självkritik ändå? Det var så hård kritik i slutet på valrörelsen 2006, och nu kan åtminstone Socialdemokraterna skönja samma tendenser.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar