Kvar till nyår.

Välkommen till STRUTSNYTT.

Varför betala skatt och avgifter i ett land som saknar välfärd?

Kontakta STRUTSNYTT - strutsjagarn (at) live.se


Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 31 maj 2010

Reinfeldt - Orolig inför valet.


Reinfeldt är rädd att förlora i valet pga. det höga reformtempot under mandatperioden. Om det ändå vore en så enkel förklaring. De flesta väljarna förstår att en sittande regeringen under en mandatperiod måste ta en hel del obekväma beslut som ofta slår hårt mot populariteten. Men faktum är att reformtempot inte varit särskilt högt, det är en missuppfattning. Snarare rör det sig om att regeringen drivit en utsållningspolitik som förstört livet för väldigt många. Reinfeldt har betett sig väldigt klumpigt och dumt åt. Det spelar ingen roll vad han säger, väljarna är lurade. Genomförda skattesänkningar är det enda som är positivt men priset för det har varit alldeles för högt. För att få igång marknaden hette det, men så blev det ju inte. Arbetslinjen blev en avfallstank för arbetslösa och driver de som saknar arbete ännu längre bort från arbetsmarknaden.

Statsministern skryter ofta stolt över hur bra alliansen hanterat de offentliga finanserna under krisen, men nämner inget om de som tvingats till ett liv i fattigdom. Att det ser bättre ut i de offentliga finanserna jämfört med andra länder beror inte på en bra genomförd politik, det beror på att regeringen har gjort kraftiga nedskärningar i välfärden. Något som Sverige lär få lida av i framtiden. Reinfeldts politik slår extremt hårt mot enskilda personer, som idag vuxit till en stor skara utslagna människor utan hopp och framtid. Allt detta har hänt på mindre än fyra år. Reinfeldt är inte lastgammal, 45 år, men driver ändå ett uråldrigt koncept som kommer att misslyckas. Han jobbar på återinföra en samhällsordning som ligger minst hundra år tillbaka i tiden. Med tjänstefolk och en överhet som som kan bete sig precis hur den vill.

Ett land kan bara blomstra om större andelen av medborgarna är till freds med sig själva och har förtroende för statsmakten och dess politik. Inget ska behöva känna sig utanför. Det är ett klassiska modell som är den enda som fungerar. När giriga människor tar över rodret drabbar det alla. Först drabbas de allra svagaste, sen medelklassen och sista, de som är orsaken till förfallet. Det är inte fult att tjäna pengar, det är en drivkraft som måste existerar. Men politiker ska absolut inte sko sig mest själva och definitivt inte anpassa politiken efter egna fickor. Kombinationen av finanskrisen och regeringens politik fick landet att sjunka till botten. Alliansen hade ett ypperligt tillfälle att visa regeringsduglighet men misslyckades totalt. Fattigdomen bredde ut sig likaså utanförskapet. Så som regeringen har ställt till det kommer jobben för framtiden att bli en otroligt svår nöt att knäcka. Sveriges arbetsmarknad är i kaos och och vi lär nog i minst i ett årationde få vänja oss vid att arbetslösheten ligger flera procentenheter högre än normalt.

Reinfeldt kunde ha skött sitt åtagande mycket snyggare och blivit hyllad för sina insatser, nästan som en hjälte. Han hade världens chans att sanera efter den förra regeringen men förvärrade hela situationen. Nu kommer man att förknippa honom med ondska, fattigdom, utanförskap, girighet, valfusk, lögner etc. Förlorar alliansen beror det knappast på ett för högt genomfört reformtempo, den förklaringen håller inte.

Skriva en biografi är en vanlig företeelse bland politiker efter karriären. Gör Reinfeldt det, kunde följande titel passa - "Det utfattiga folket - Det var jag som stjälpte Sverige"

Läs mer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar