Kvar till nyår.

Välkommen till STRUTSNYTT.

Varför betala skatt och avgifter i ett land som saknar välfärd?

Kontakta STRUTSNYTT - strutsjagarn (at) live.se


Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 25 maj 2010

Socialkontoren har bråda dagar.


BORLÄNGE: Socialnämnden väntas göra ett underskott på totalt ca 30 miljoner. underskottet bara på socialbidragen blir närmare 15-20 miljoner. Även vårdkostnaderna har skjutit i höjden. Hushållen som var i behov av socialbidrag ökade i april med 37, 8 procent, jämfört med april 2008. Antalet utländska medborgare/hushåll som behöver stöd har under samma tid ökat med 66,3 procent.

- Dalarnas Tidningar -

Vid produktionsstyrelsens sammanträde på måndagen redovisades det ekonomiska läget i form av årets första budgetprognos. Socialnämnden har det största underskottet. Det handlar om 15-20 miljoner när det gäller socialbidragen. Även vårdkostnaderna ökar.

- Tillsammans kan det bli 30 miljoner. Det är tur att vi har reserverat lite pengar i budgeten. Men det här överstiger det vi har, säger kommunalrådet Kenneth Persson (S). Han konstaterar att även under fjolåret pekade prognoser på stora underskott, i slutändan blev det inte så illa.

- Men socialnämnden måste flagga upp det här. Finansutskottet får bedöma om det ska göras någon ombudgetering. Det måste vi titta på före sommaren.

I april hade antalet hushåll som behöver försörjningsstöd ökat med 37,8 procent, jämfört med april 2008.
Antalet utländska medborgare/hushåll som behöver stöd har under samma tid ökat med 66,3 procent.
Sociala har uttryckt önskemål om personalförstärkningar för att klara den ökade belastningen.

- Vi tittar på det. Det kan behöva förstärkas med tanke på arbetssituationen och det utökade antalet ärenden, säger Kenneth Persson. I prognosen ligger även omsorgsnämnden på ett underskott. Förklaringen är medicinskt färdigbehandlade patienter som ligger kvar på Falu lasarett. Skolan ligger på ett minus på mellan fyra och fem miljoner kronor.

- Det handlar mycket om invandrarundervisning och en del annat i samband med att det kommer nya elever, säger Kenneth Persson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar