ARBETSLÖSHETEN. Fredrik Reinfeldt åker buss land och rike runt och lovar en massa. Arbetslösheten har stigit till rekordnivåer under mandatperioden. Det är nog ingen riktigt inom regeringen som har någon koll på hur allvarligt läget är. Arbetslösheten ligger idag på 9,8 procent. Jobben Reinfeldt lovar varje gång han är i rutan kommer ej.
Landet befinner sig i en utsatt position och regeringen har ingen plan B. Fler och fler experter ger regeringen kritik för att de inte lyckas stävja arbetslösheten. Ungdomar som varken har arbete eller studerar är numera vanligt i Sverige. Långtidsarbetslösa med gedigen erfarenheten hamnar i utanförskap. Arbetsförmedlingen får bottenbetyg pga. ineffektivitet och byråkrati.
På det här har regeringen gjort det svårare att studera, tagit bort en massa utbildningsplatser, försämrat möjligheterna att start eller driva eget. Alltså, åtgärder som gör marknaden än mer svårstartad. Situationen är inte hållbara och läget ser ut att förvärras. Regeringen klarar inte av sitt uppdrag, vilket också fler experter har börjat inse.
Enligt Anders Forslund, TF, Generaldirektör IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, ger sin syn på saken rörande ungdomsarbetslösheten. Han ger regeringens triumfkort - sänka kostnaderna för att anställa unga - icke godkänt. - Insatsen är framförallt dyr och inget kan idag säga hur många jobb som skapas.
Reinfeldt är medveten om kritiken men måste i god moderat-anda försvara sin misslyckade politik med hull och hår.
– Vi använder den för att den var bättre än andra möjliga åtgärder som sänker tröskeln för den som är yngre. Och om man nu tar bort det här så skulle det innebära en kostnadsökning på Sveriges företagare på tio miljarder. Vi tror på marginalen att för en del arbetsgivare, som har många yngre anställda, så betyder det rätt mycket, säger Reinfeldt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar