Kvar till nyår.

Välkommen till STRUTSNYTT.

Varför betala skatt och avgifter i ett land som saknar välfärd?

Kontakta STRUTSNYTT - strutsjagarn (at) live.se


Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 10 juni 2010

Carl Bildt - Riskerar åtal för folkrättsbrott.


FOLKRÄTTSBROTT. Carl Bildts tid som styrelseledamot i Lundin och Oil petroleum, mellan åren 2000-2006, kantas av skandal. En skandal där han kan komma att åtalas för folkrättsbrott. Mellan 1997-2003 drevs 200 000 människor ut från sina hem i oljeområdet - Block 5A i Sudan. Tiotusentals dog i samband med massavhysningarna. Lundin och Oil har hela tiden hävdat att de inte kände till några massförflyttningar. Brotten mot mänskliga rättigheter utfördes av sudanesisk militär tätt sammanslutna tillsammans med den lokala milisen.

Den ideella människorättsorganisationer ECOS (European Coalition of Oil in Sudan) är dock av en annan uppfattning än Lundin&Oil. I en rapport de har presenterat finns det bevis och fakta som motsäger det som oljebolaget hävdar. Carl Bildt och lundin&Oil ligger extremt illa till, situation är minst sagt besvärlig.

Tomas Ackheim, tidigare utredare av krigsbrott i Bosnien anser att ECOS rapport innehåller graverande fakta och tror personligen den är tillräcklig för att inleda en förundersökning. Åklagare, Magnus Elving på internationella åklagarkammaren menar att en utredning redan har inletts.

Just snyggt om Sveriges utrikesminister blir dömd för folkrättsbrott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar