Kvar till nyår.

Välkommen till STRUTSNYTT.

Varför betala skatt och avgifter i ett land som saknar välfärd?

Kontakta STRUTSNYTT - strutsjagarn (at) live.se


Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 8 juni 2010

Jobbskatteavdraget - Lönedumpning.


VALET 2010. I fyra års tid har regeringen framhävt att jobben som ska bli flera. I stort sett i varenda debatt har Borg och Reinfeldt talat om fördelarna med alliansen jobbpolitik. Finansministern hävdar att jobben blir fler med skattesänkningarna. - Något han har förespråkat i flera år. - Idag vet vi svaret. Sverige genomlider en massarbetslöshet på ungefär 10 procent medan kurvorna pekar uppåt i grannländerna. Massarbetslösheten väntas hålla sig i år och hela 2011. Efter det lär den sjunka till 6-8 procent. Framtidens jobb är lågstatusyrken inom tjänstesektorn med låga löner och utan förmåner. De med möjligheter, flyr till något nära beläget grannland med en stabil marknad där kompetent svensk arbetskraft är attraktiv.

Jobbskatteavdraget, "moderaterna kärnfråga" - är en konstruktion som helt och hållet är beroende av att löneökningarna uteblir. Den som får mer kvar efter skatt höjer sin standard och är därmed heller inte lika intresserad att lönepåslag. Anders Borg håller tyst om det här och undviker frågor han inte kan ljuga sig ur. Stefan Fölster, Ekonom - Svenskt näringsliv tror inte att regeringen vågar berätta sanningen, de kan försätta sig i en situation där de inte kan förklara sambandet. - De tror förmodligen inte att de klara av att ta hem en debatt om att jobbskatteavdraget leder till lägre löneökningar. Därför mörkar de.

Roger Mörtvik, Samhällspolitisk chef på TCO tror att jobbskatteavdraget leder till en låglönenivå som blir en omöjlighet att ta sig ur. Han och många andra ser USA som ett skräckexempel, som haft jobbskatteavdrag sedan 1975. Man har inte sett några förbättringar av lönerna inom löntagarkollektivet sen 70-talet. Skälen till att lönerna hålls nere är skatterna, tung byråkrati och felaktiga regler.

USA ligger dessutom nu riktigt illa till ekonomiskt. Flera kongressledamöten tror att USA kraschar fullständigt om 7 till 10 år. Det som inträffat med Grekland kan mycket väl också drabba USA. Skillnaden mellan Grekland och USA är att Grekland fått uppbackning av framför allt Tyskland och Frankrike. Om USA kollapsar däremot har ingen råd att stötta dem, menar den Republikanska ledamoten Paul Ryan. huvudbudgetanalytikern Brian Riedl, vid "Heritage foundation" är mer kritisk till händelseutvecklingen och tror att landet brakar ihop redan om två till tre år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar