Kvar till nyår.

Välkommen till STRUTSNYTT.

Varför betala skatt och avgifter i ett land som saknar välfärd?

Kontakta STRUTSNYTT - strutsjagarn (at) live.se


Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 30 juli 2010

Bromsen aktiveras – 3,4 procent lägre pension 2011.

PENSION. Pensionärerna blir allt fattigare i välfärdslandet Sverige. Som de flesta känner till sänktes inkomstpensionerna i år med 3 procent. Nu har pensionsmyndigheten aviserat för ytterligare en minskning med 3,4 procent nästa år 2011. För Rune, 77 och hustrun Gunvor, 77 innebär det en minskning med 1150 kr netto per månad. Främsta orsaken, säger man, beror på att skulderna har överstigit tillgångarna i pensionssystemet vilket bottnar i den höga arbetslösheten. Men det här är en lögn. Pensionssystemet har från första början gått med stora underskott som ingen av dagens politiker vill prata högt om.

När det nya pensionssystem uppstod för ungefär 10 år sen stod det klart för arkitekterna bakom systemet att det var oundvikligt med stora underskott även i framtiden. Ordförande Bo Könberg, för arbetsgruppen trodde då att avgiftsunderskottet skulle existera i 25 år, alltså så länge som 40-taliserna förblir pensionärer. Sedan starten uppgår underskottet årligen till cirka 75 miljarder kronor eller 600 miljarder kr totalt. Andelen äldre blir allt fler och ökar snabbare än andelen som årligen gör inträde på arbetsmarknaden. Problemen kommer alltså att bestå även i framtiden, dvs. pensionssystemet fortsätter att urholkas vilket är mycket oroande inte minst med tanke på att fattigdomen i hela landet ökar lavinartat. Den sittande regeringen vill inte att sanningen om fattigdomen ska komma ut och var därför mest pådrivande när man inom EU beslutade om att införa ett nytt fattigdomsbegrepp.

Lite om pensionerna.
Varje år avsätts ca 18,5 procent av lönen i pension till någon av ap-fonderna. Hela 16 procent går till inkomstpension och resten, 2, 5 procent, är vad löntagarna själva får placera i olika premiepensionsfonder.

Kort om bromsen.
När börserna går dåligt får det en direkt negativ effekt på inkomstpensionens storlek där för att den styrs av storlekens värdet på tillgångarna är i pensionssystemet. Om pensionssystemet ska mäkta med utgiftsfinansieringen måste risken för troliga underskott tas bort. Därför finns det en automatisk balansering ”Bromsen” i pensionssystemet som på lång sikt ser till att utgifterna inte överstiger intäkterna.

När skulderna överstiger tillgångarna minskas skulderna, det vill säga pensionsutbetalningarna, den negativa differensen mellan skulder och tillgångar utjämnas till balans. Priset betalar pensionärerna genom att de blir mindre i plånboken.


Bromsen aktiveras – 3,4 procent lägre pension 2011.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar