Kvar till nyår.

Välkommen till STRUTSNYTT.

Varför betala skatt och avgifter i ett land som saknar välfärd?

Kontakta STRUTSNYTT - strutsjagarn (at) live.se


Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 17 juli 2010

Nio år av krig i Afghanistan: 1.925 miljarder.


AFGHANISTAN. Länder som Danmark, Tyskland, Storbritannien och USA har tillsammans spenderat 1.925 miljarder kronor på det nio år långa kriget i Afghanistan, enligt beräkningar gjorda av ländernas försvarsministerier. Det år nio gånger mer än vad utvecklingsbiståndet har kostat under samma period. Hittills har 212 miljarder kronor betalats ut till återuppbyggnad av det trasiga landet enligt FN och det afghanska finansministeriet.

Tyvärr är korruptionen utbredd i landet. Av de 212 miljarderna till återuppbyggnad har mycket spenderats på korruption, dyra bevakningsföretag och skumma projekt menar Richard Gowan på Europeiska konsulatet för utländska relationer.

Peter Dahl på försvarsakademin i Afghanistan anser att siffrorna visar på att prioriteringen mellan civila och militären inte är balanserade. Det är lägre prioriet på den civila stabilteten i landet, vilket är ett problem eftersom utveckligen kommer att se ett ankare av insatser på längre sikt, säger han.

Den tyska experten på säkerhet, Markus Kaim tycker istället man bör satsa mer pengar för att lyckas. Människor i Tyskland och Danmark borde få veta att det tar lång tid och är dyrt att delta i ett krig. I USA är det annorlunda, där bryr man sig inte om vad det kostar, bara det leder till framgång.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar