Kvar till nyår.

Välkommen till STRUTSNYTT.

Varför betala skatt och avgifter i ett land som saknar välfärd?

Kontakta STRUTSNYTT - strutsjagarn (at) live.se


Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 18 augusti 2010

Anders Borg – En killer för tillväxten.

MARKNAD. Bo Malmgren, professor vid Stockholms universitet menar att Anders Borgs politik för sysselsättningen inte har fungerat men att det dessvärre heller kanske aldrig var meningen. I begynnelsen av 90-talet var Borg sysselsatt i Carl Bildts retorikstab. 2001 anställdes han av Riksbankens direktions som rådgivare och fick den stora äran med sin centrala roll att vara med att påverka den svenska ekonomin. Anställningen fortgick bara fram till 2002 men under denna korta period hann Borg med 12 av 16 viktiga möten där besluten rörande styrräntenivåerna togs.

Mellan 2001 och 2002 låg inflationen under riksbankens mål men det hindrade inte direktionen och Anders Borg från att ändå höja räntan. Utfallet ledde till kraftig åtstramning av ekonomin följt av stigande arbetslöshet en längre period. Arbetslösheten, våren 2002 låg under 4 procent. Den fortsatte 2003 att stiga till 4,8 procent. 2004 uppnådde den 5,5 procent och 2005 nosade den sig upp på 6 procent. Notera att inflationen låg under Riksbankens mål hela tiden Dessutom drabbades Sverige 2004 av att priserna sjönk, dvs deflation.

2007 utvärderade utländska granskare riksbankens politik och drog slutsatsen att Riksbanken bar skulden för den stigande arbetslösheten åren efter åtstramningen 2002.

Anders Borg - En killer för tillväxten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar