Kvar till nyår.

Välkommen till STRUTSNYTT.

Varför betala skatt och avgifter i ett land som saknar välfärd?

Kontakta STRUTSNYTT - strutsjagarn (at) live.se


Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 31 oktober 2010

Riksrevisionen skyddar regeringen.


Sverige är ett extremt korrumperat land, det är bara att konstatera. Utrikesdepartementet fick mycket kritik i en rapport som riksrevisionen hade tagit fram, men av någon konstig anledningen blev den aldrig presenterad. Istället gömdes den undan. Riksrevisionens primära uppdrag är att granska sittande regeringar men efter denna mörkläggning kan man inte annat än bekräfta att korruptionen finns överallt i samhället. Inte ens granskande organ är längre fredade och rena från kriminell verksamhet.

- SVT -

Cirka 40 procent av allt bistånd betalas ut via utrikesdepartementet, UD. Det handlar om närmare elva miljarder kronor varje år. Under våren och sommaren gjorde Riksrevisionen en förstudie om hur utrikesdepartementet hanterar de utbetalningarna.

Sida kritiserades
Riksrevisionen har tidigare granskat det bistånd som betalas via Sida. Organisationen har vid flera tillfällen fått mycket skarp kritik av Riksrevisionen, för att de inte haft ordning på papper, uppföljningar och kontroll. Riksrevisionens kritik sammanföll med biståndsminister Gunilla Carlssons kritik av Sida och i våras fick till slut Sidas generaldirektör Anders Nordström sparken.

När Riksrevisionen granskade Gunilla Carlssons eget departement, UD, visade det sig att UD har ännu sämre kontroll på sina papper. Systemen för intern styrning och kontroll är inte lika välutvecklade som hos Sida, UD:s styrdokument är jämfört med Sidas svagare, och det finns indikationer på brister i den interna effektiviteten i UD:s handläggning av biståndet.


SVT - UD kritisk rapport begravdes

1 kommentar:

  1. Jag jobbar inom biståndet, men inte inom Sida. Jag verkar också i ett av världens mest korrupta länder så jag vill nog avfärda ditt påstående att Sverige skulle höra till dessa.

    Inte desto mindre är detta i grunden en jätteskandal som borde förtjänat mera uppmärksamhet.

    -Jag vill titta lite mer på när man ska granska, det händer en del på området, vi vill få fram en så bra effektivitetsrevision som möjligt, säger Gudrun Antemar till Rapport.

    Då skall man veta att på Sida har det hänt massor. Omorganisation på omorgansation. Folk som sparkats. Hela avdelningar som försvunnit. Chefer som bytts ut på löpande band. Massor av kompetent folk som hoppat av på grund av kaoset.

    Allt initierat av politiker som Gunilla Carlsson och hennes tjänstemän på UD.

    Det är samma UD som nu vill kapa Sida och "ta kontrollen", det vill säga politisera Sida.

    Jag har mött folk från både UD och Riksrevisionen. De har varit okej och kunniga på sitt. Jag har lärt mig av dem. Men det har varit ett problem: de vet inte hur bistånd funkar, och de förstår inte hur komplex miljön är i ett mottagarland.

    Center of Global Development (www.cgdev.org), en ledande forskningsorganisation inom biståndet har i en nyutgiven rapport granskat massor av biståndsorgan i givarländer och hur effektiva de är. UD och Sida kan jämföras på deras webbsida. Det faller absolut inte ut till UDs fördel.

    Det är rent ut sagt tragiskt att Gunilla Carlsson fått tillåtas att dumpa svernskt bistånd på det sätt hon gjort.

    SvaraRadera