Kvar till nyår.

Välkommen till STRUTSNYTT.

Varför betala skatt och avgifter i ett land som saknar välfärd?

Kontakta STRUTSNYTT - strutsjagarn (at) live.se


Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 9 november 2010

Anders Borg – Motsätter sig extern ekonomisk granskning.


POLITIK. Finanspolitiska rådets uppgift är att granska regeringens ekonomiska politik, men det är vanligare att de uppfattas som rådgivare istället. Inte alls konstigt då de faktiskt är direkt underställda regeringen. Rådet medger att det finns brister, att det inte kan garantera en stabil verksamhet som håller hög kvalitet. Man anser att rådet istället borde vara underordnad riksdagen, än att som idag, indirekt, fungera som regeringens påläggskalv.

Världens i särklass bästa avvecklingsekonom, Anders Borg, - ”han som skakade om hela Europa med att göra liknelser mellan marknaden och en vargflocks beteende”, - ”för att inte nämna kampen han ensam förde worlwide mot höga bonusar som inte hade någon effekt alls”, motsätter sig dessa förslag. Med rådets suggestion innebär det att dåligt förd ekonomiska politik synas i sömmarna snabbare. Flera av moderaternas budgetar, prognoser och kalkyler hade troligtvis blivit ämnen för papperskorgen, om rådet ej hade varit en underordnad del av regeringen.


DN

Finansminister Anders Borg sågar kraven och förslagen från Finanspolitiska rådet.

I grunden är det här ett enda långt äskande för mer resurser. Det tycker jag är mycket tveksamt, säger Borg om rådets krav.

Han säger att det blir extra märkligt eftersom det är ett organ som har till uppgift att verka för budgetdisciplin.

Det framgår ju att de äskar mer resurser i huvudsak för att själva få bättre arbetstid och mer förmåner, men det här är ju personer som redan är anställda av det offentliga, säger Borg.

Borg hävdar att skrivelsen snarare ger honom anledning att fundera över om rådet redan har för mycket pengar, särskilt eftersom det, med Borgs ord, bedriver en så "vildvuxen" verksamhet.

Det här är en myndighet med mycket stora resurser. De har 7 miljoner för att ta fram en rapport om året och det kan inte vara ett alltför betungande uppdrag för åtta ledamöter med så stora resurser.

Nu ska vi pröva om det inte går att minska de här resurserna, säger Borg.

Borg har heller ingen förståelse för rådets förslag om att få riksdagen som huvudman i stället för regeringen.

Det tror jag inte alls på, riksdagen är ett lagstiftande organ och regeringen ett verkställande och där ska myndigheter normalt ligga. Vi har gjort några undantag som Riksbanken och Riksrevisionen och jämför de (rådet) sig med dem så tror jag att de har överskattat sin roll, säger Borg.

Det var Anders Borg som inrättade det råd vars förslag om mer resurser han nu så hårt kritiserar. Det bildades i augusti 2007.


Anders Borg – Motsätter sig extern ekonomisk granskning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar