VALET 2010. När Fredrik Reinfeldt öppnar truten måste man göra en egen bedömning vad som är sant eller falskt. Det räcker egentligen bara att se på alla nedskärningar och haverier som drabbat landet under mandatperioden för att inse hur illa misskött nationen är. Sjuskrivna utförsäkras, massarbetslöshet 10%, utanförskaps- och fattigboom, kommunerna gör kraftiga underskott, katastrofal skola, vård och omsorg och så vidare. Ja, det är en nedgradering inom de flesta områdena och orsaken är en orättvis politik och inkompetenta makthavare. På toppen av allt det här finns sen en statsminister som ljuger för att dölja att felen och bristerna som drivit in nationen i ett svart hål. Sverige må just nu ha den bästa ekonomiska balansen i Europa men det är endast på ett vitt papper. Alla nedskärningar smörjer upp de offentliga finanserna temporärt, men en dag vänder det och sanningen ser dagens ljus.
Den 19 maj satt Reinfeldt i morgonsoffan. Frågorna handlade om massarbetslösheten och om dem som blivit utförsäkrade. - ”Större delen av de långvarigt sjukskrivna vi har tittat på återkommer till arbete eller andra insatser jämfört med de som är så sjuka att de inte kan arbeta”. säger Reinfeldt. Inget annat uttalande kunde varit mer missvisande.
- AFTONBLADET -
Av de 14 667 som lämnade sjukförsäkringen skrev 12 757 in sig på Arbetsförmedlingen för att söka nytt jobb. Den 27 maj i år kom den första statistiken på hur det hade gått för den här gruppen:
• Totalt var det 1704 som hade fått jobb:
- 333 personer hade fått ett arbete utan någon stödersättning från Arbetsförmedlingen.
- 105 forsatte att arbeta hos arbetsgivaren de varit sjukskrivna ifrån.
- 983 fick ett arbete med stöd, ofta inom Samhall.
- 283 fick ett nystartsjobb.
• En tredjedel hade ansökt om att få bli sjukskrivna igen. Den 26 maj hade 5 000 ansökt om att få tillbaka sjuk- eller rehabiliteringspenning.
• 605 var arbetssökande.
• 6 927 fanns i program med aktivitetsstöd.
Svår grupp
Just de här personerna beskrivs av statistiker som en "svår grupp" där många har varit borta från arbetslivet i uppåt sju år.
Reinfeldts uttalande går att tolka som att flertalet bedöms ha arbetsförmåga, vilket inte innebär att de har återgått till arbetsmarknaden. Av 12 757 har 1 704 börjat jobba.
Resten finns i programmen som är en del av Arbetsförmedlingens rehabiliteringskedja där de sjukskrivna ska introduceras på arbetsmarknaden.
Återkoppling:
17 april 2010
5 april 2010
30 mars 2010.
20 maj 2010.
24 maj 2010.
27 maj 2010.
2 juni 2010.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar